Gljive - vodič za prepoznavanje Josipović Matija

850.00 RSD Sa PDV-om

 • Izdavač: Leo commerce
 • Povez: Broširan
 • Format: 11 x 16,5
 • Stranica: 320
 • ISBN: 953-218-340-5

Nema na zalihama

Kategorija Oznake ,

Opis

ovoj će knjizi ljubitelji prirode i gljivari upoznati 145 vrsta gljiva prikazanih detaljnim opisom popraćenim fotografijom. Početnicima ovaj vodič pruža neophodne osnovne podatke za sigurno određivanje gljiva koje se nalaze u prirodi, a onima naprednijima da odrede i nešto rjeđe vrste.

Za svaku gljivu koja je u opisu označena kao ljekovita, potvrđeno je da sadrži kemijske spojeve znanstveno potvrđene ljekovitosti. Korišteni su i podaci o ljekovitosti pojedinih gljiva objavljeni kao znanstvena istraživanja.
10 gljivarskih zapovijedi:

 1. Ne beri i ne jedi gljive koje sasvim sigurno ne poznaješ.
 2. Ne nosi gljive u zatvorenim torbama, naprtnjačama, kantama, PVC vrećicama i slično. U obzir dolaze samo pletene ili prozračne košare.
 3. Ne jedi sumnjive primjerke gljiva: premlade, prestare, promočene, sitne, smrdljive, gorke, ljute.
 4. Ne jedi gljive koje si dobio od ‘dobrog’ samoukog poznavaoca gljiva.
 5. Ne miješaj u košari jestive sa sumnjivim ili otrovnim gljivama.
 6. Nema ni jednog općeg pravila kojim bi otrovnu gljivu razlučili od jestive. Nisu jestive sve gljive koje rastu na panju, niti sve one koje jedu razne životinje, niti sve one koje ne mijenjaju boju mesa. Beri samo ono što dobro poznaješ.
 7. Jela od gljiva pripremi odmah nakon branja, eventualno drugi dan ili gljive odmah očisti pa ih konzerviraj. Ne podgrijavaj jela od gljiva i ne drži gljive sirove ili pripremljene u hladnjaku. Ne jedi gljive u velikim količinama, jer su većinom teško probavljive.
 8. Svaku gljivu koju ubereš, još jednom kod kuće na miru pregledaj, konzultiraj stručnu literaturu i ako nisi siguran pitaj stručnjaka za gljive. Ne eksperimentiraj na sebi i svojim bližnjima s jestivošću sumnjive i nedovoljno poznate gljive.
 9. Pravi poznavalac i ljubitelj gljiva se postaje polako, istrajnim proučavanjem literature, razmjenom iskustava među gljivarima, pohađanjem predavanja o gljivama i izložbama gljiva u organizaciji stručnih gljivarskih udruženja.
 10. Ne smetni nikad s uma da je OPREZ MAJKA MUDROSTI!

Dostupno u:

Leo Commerce online prodavnici
Ostvarite kupovinu u iznosu od 3.000 RSD kako biste aktivirali besplatnu dostavu!