cropped-leo-logo-horizontalan-manji-1-1.png

Prorok – Halil Džubran

Originalna cena je bila: 528.00 RSD.Trenutna cena je: 422.40 RSD. Sa PDV-om

Prorok je zbirka pesničkih eseja, filozofskih, duhovnih, i pre svega nadahnjujućih.

 

  • Izdavač: Leo Commerce
  • Broj strana: 99
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Broš
  • Format: 17 cm
  • Godina izdanja: 2016.
  • ISBN: 9788679504111

Na zalihama

Remek-delo Halila Džubrana, Prorok, jedno je od najomiljenijih klasičnih ostvarenja našeg doba. Objavljeno 1923, prevedeno je na preko dvadeset jezika, a američka izdanja ove knjige prodata su u više od devet miliona primeraka.
Prorok je zbirka pesničkih eseja, filozofskih, duhovnih, i pre svega nadahnjujućih.

Džubranova razmišljanja podeljena su na dvadeset šest poglavlja i obuhvataju veoma širok opseg tema kao što su ljubav, brak, deca, darivanje, odnos prema hrani i piću, rad, radost i tuga, problemi u društvu, odevanje, trgovina, zločin i kazna, zakoni, sloboda, razum i strast, bol, samospoznaja, podučavanje, prijateljstvo, razgovor, vreme, dobro i zlo, molitva, zadovoljstvo, lepota, religija i smrt.

Svaki esej otkriva duboke uvide u pokretačke sile čovekovog srca i uma.

Kritičar Čikago posta je rekao o Proroku: Ritmične i titrave od osećanja, reči Halila Džubrana ispunjavaju uho veličanstvenom kadencom Knjige Propovednikove… Ako postoje ljudi koji mogu da čitaju ovu knjigu a da pritom ćutke ne prihvate filozofiju velikog čoveka i poj u srcu što se izvija iz muzike u njemu rođene, taj čovek je zacelo gluv i slep za život i istinu”.

Džubran Halil Džubran je rođen 6. januara 1883. u provinciji Severni Liban koja je tada pripadala Osmanskom carstvu. Godine 1895. s porodicom se iselio u Ameriku i nastanio u Bostonu, dok mu je otac ostao u Libanu.

Radoznalost je Džubrana odvela u kulturne vode Bostona, gde se upoznao s raskošnim svetom pozorišta, opere i umetničkih galerija. Džubranova darovitost privukla je pažnju njegovih učitelja, koji su predvideli dečakovu umetničku budućnost. Obratili su se Fredu Holandu Deju, umetniku i meceni, koji je Džubranu otvorio svet umetnosti i poslao ga na put umetničke slave.

Godine 1904. Džubran je održao svoju prvu izložbu u Bostonu. Od 1908. do 1910. studirao je umetnost u Parizu s Ogistom Rodenom. Godine 1912. preselio se u Njujork i posvetio se pisanju i slikanju. Upravo tu je Džubran napisao svoju najpoznatiju knjigu Prorok.

Prorok govori o našoj žudnji za unutrašnjim skladom. Kroz dvadeset šest pesničkih eseja, uči nas da se taj sklad jedino kroz ljubav može postići.
Džubran je umro 1931. u Njujorku, u četrdeset osmoj godini.
Prorok je preveden na preko dvadeset jezika i važi za jednu od najčitanijih knjiga dvadesetog stoleća.

 

Ostvarite kupovinu u iznosu od 3.000 RSD kako biste aktivirali besplatnu dostavu!
Novo

Nedavno dodati naslovi