Pušači crvenog bana
Svetislav Basara

990.00 RSD Sa PDV-om

  • Izdavač: Laguna
  • Broj strana: 488
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Broširan
  • ISBN: 978-86-521-2682-8
  • Format: 13×20 cm
  • Godina izdanja: 23. oktobar 2017.

Nema na zalihama

SKU 31353 Kategorija Oznake , ,

Opis

Da bi ugodile narodnim željama i snovima, srpske političke elite su tradicionalno bile prinuđene (mada im to nije teško padalo) da potiskuju elitizam, visoku kulturu, kako humanističku tako i tehničku, i da društvenu energiju preusmere na oslobodilačke ratove, distribuciju brašna i zejtina i upriličavanje pučkih zabava i „narodnih odušaka“. Bojni poklič srpskih pseudoelita – narod je uvek u pravu – i strah od realnosti i suočavanja sa izazovima vremena još uvek proizvodi nakazni konzervativizam, u stvari zatucanost; vrhunski cilj je još uvek puko biološko preživljavanje.
Zbirka Pušači crvenog bana sastavljena je od izabranih tekstova objavljivanih od 2012.

do 2017. godine i predstavlja literarno svedočanstvo o mentalitetu i identitetu srpskog naroda, naravima i delanjima srpskih vođa i njihovih podanika. Tematski složeni i pažljivo odabrani, ovi mikroeseji predstavljaju najbolje od autorove žurnalističke proze zbog tipičnih „basarijanskih“ paradoksa, aporija i igara rečima. Provokativnim stilom, urnebesnim humorom i satirom, proslavljeni srpski pisac Svetislav Basara u stampedu reči bespoštedno domanovićevski kritikuje javne delatnike, političare, slavne ličnosti i one koji vole da se tako predstavljaju.
Pred vama je knjiga vrhunskih kratkih eseja, osvrta i autorskih tekstova, od kojih su neki izazvali ozbiljne polemike u javnom mnjenju, pa čak i sudske tužbe protiv nagrađivanog književnika.

Dostupno u:

Leo Commerce online prodavnici
Ostvarite kupovinu u iznosu od 3.000 RSD kako biste aktivirali besplatnu dostavu!