Šećerna bolest (diabetes mellitus) je heterogena grupa metaboličkih bolesti, koja se karakteriše hroničnom hiperglikemijom, koja je nastala kao posledica defekta u sekreciji insulina i/ili poremećaja u njegovom delovanju na periferna tkiva.
Broj bolesnika koji obolevaju od šećerne bolesti progresivno raste tokom poslednje decenije, zbog čega ovo obolenje predstavlja glavnu pretnju globalnom svetskom zdravlju.
Prvi korak u lečenju ove bolesti savremenog doba je edukacija bolesnika o prirodi I načinu nastanka svoje bolesti, a suština terapijskog pristupa jeste promena životnog ritma I fi zičke aktivnosti, u čijoj osnovi leži modifi kacija vrste I načina ishrane. Pri tome je neophodno omogučiti bolesnicima da aktivno učestvuju u lečenju svoje bolesti, jer je inače nemoguće ostvariti željene terapijske ciljeve.
“Kuvar za dijabetičare” autorke Slavice Marić je praktični savetnik za bolesnike sa šećernom bolesti. Ova knjiga na vrlo pristupačan i jednostavan način približava prirodu metaboličkih poremećaja koji dovode do šećerne bolesti i daje odgovore na najčešća pitanja i dileme sa kojima se susreće svaki dijabetičar. Kuvar za dijabetičare pruža instrukcije obolelima od oba tipa šećerne bolesti kako da se pravilno hrane, a da pri tome sebe ne lišavaju ukusne I raznovrsne hrane. Zadatak zdravstvenog tima kojeg čine dijabetolog, dijetolog I nutricionista, jeste, između ostalog, i izgradnja kolektivne svesti u prihvatanju činjenice da suštinski, ne postoji razlika izmedju ishrane dijabetičara i zdrave, uravnotežene ishrane opšte populacije. U tom smislu, ova knjiga može biti namenjena i svima onima koji odluče da pravilnom ishranom poboljšaju kvalitet svog života. – Dr sc med Tamara Dragović Internista endokrinolog